Kako se vrši sečenje betona?

Betomax - Bušenje i sečenje betona

Kada ljudi čuju za sečenje betona, često zamisle proces ispunjen glasnom bukom, vibracijama i oblacima prašine u građevinskim radovima. Međutim, ako vam to prvo padne na pamet, mogli biste se iznenaditi. Ekstremna buka, prašina i vibracije obično su povezani sa procesom razbijanja betona, što se značajno razlikuje od sečenja betona.

U građevinarstvu, dijamantsko sečenje je primarna metoda koja se koristi za sečenje betona.

Šta je dijamantsko sečenje betona?

Dijamantsko sečenje betona je proces u kojem se beton i drugi građevinski elementi precizno i glatko seku koristeći dijamantske segmente (sečiva) bez udara ili krckanja sečene površine. Dijamanti su poznati kao najtvrđi materijal na Zemlji, što ih čini idealnim za sečenje betona. Dijamantski segmenti su ključni deo alata za sečenje betona, uključujući dijamantske diskove i dijamantske sajle.

Dijamantski diskovi dolaze u različitim oblicima i veličinama, dizajnirani za upotrebu na testerama za sečenje betona. Ovisno o vrsti materijala koji se seče, koriste se različite vrste diskova, kao što su diskovi za sečenje asfalta, diskovi za sečenje betona, diskovi za sečenje blokova i cigle, itd. Dijamantski segmenti smešteni su duž oboda diska, kao što se može videti na slici ispod.

Kako se vrši sečenje betona

Tipovi opreme za sečenje betona

Opremu za sečenje betona možemo klasifikovati na sledeći način:

  • Ručne benzinske testere
  • Ručne pneumatske testere
  • Ručne električne testere
  • Zidne električne testere
  • Zidne hidraulične testere
  • Podne testere

Svaka od ovih alatki ima svoje prednosti i mane, čineći ih pogodnim za različite vrste poslova.

Sečenje ručnim testerama

Sečenje ručnim pneumatskim testerama idealno je za sečenje manje gustog i manje armiranog betona, kao i za sečenje kamena, cigle i blokova. Ove testere mogu raditi na izazovnim terenima i čak pod vodom. Važno je napomenuti da ove testere ne proizvode izduvne gasove, jer za pogon koriste visokopritisni vazduh koji proizvodi dodatni generator (kompresor).

Sečenje ručnim benzinskim testerama slično je sečenju s pneumatskim testerama, pogodno za sečenje betona, cigle, kamena, s izuzetkom da se benzinske testere ne smeju koristiti pod vodom i u ZATVORENOM PROSTORU! Ovo je ključna napomena, jer benzinske testere stvaraju izduvne gasove. Važno je naglasiti da sečenje betona u zatvorenom prostoru pomoću benzinskih testera nije sigurno zbog isparenja koje stvaraju, što potencijalno može dovesti do trovanja ugljen-monoksidom.

Sečenje ručnim električnim testerama obično se koristi za sečenje manje tvrdih betona i betona koji nije armiran, ali postoje i ručne električne testere opremljene dodatnim elektro pojačivačem koji pruža dovoljno snage za sečenje i najtvrdijih armiranih betona.

Sečenje zidnim testerama

Sečenje zidnim testerama koristi se za pravljenje otvora za prozore i vrata, kao i za rad na teško dostupnim i prostorno ograničenim mestima. Zidne testere pokreću hidraulički ili električni sistemi. U hidrauličkim sistemima, hidraulički motor generiše pritisak ulja koji se prenosi posebnim crevima do pogonskog mehanizma testere.

Električne zidne testere napaja elektromotor koji, za razliku od hidrauličnih testera, kreće se duž šine s testerom. Neki električni zidni testeri imaju prenosive pojačivače snage koji omogućavaju brzo sečenje i najtvrđih betona. Na slici ispod je prikazana električna zidna testera s pojačivačem snage.

Kako se vrši sečenje betona

Sistem dijamantske sajle

Ovaj sistem funkcioniše tako što pogonska mašina za sečenje sajlom putem koturova pokreće dijamantsku sajlu koja seče beton. Ovaj način se koristi za sečenje debelih i veoma armiranih betona.

Sečenje podnom testerom

Podne testere, kako sam naziv kaže, koriste se za sečenje podova, puteva, staza i trotoara. Ove testere dolaze u različitim veličinama, a neki su opremljeni dizel motorima i mogu imati dubinu reza do 2200mm. Budući da se koriste i za sečenje puteva, često koriste sopstveni pogon (samohodne testere).

Upotreba vode

Kod dijamantskog sečenja betona, upotreba vode je neophodna kako bi se rashladili elementi za sečenje i sprečilo prekomerno prašenje. Ako se radovi izvode na mestima gde se voda ne sme koristiti, zbog straha od vlaženja poda i sličnih problema, izvođači su obavezni koristiti podne obloge i usisivače za vodu.

Razlika između sečenja i razbijanja betona

Osnovna razlika između sečenja i razbijanja betona leži u činjenici da se prilikom sečenja betona dijamantskim sečivima beton seče bez stvaranja grubih površina, vibracija i preglasne buke, dok se razbijanje betona vrši dinamičkim udarcima, stvarajući neravne površine. Pri razbijanju betonskih zidova stvara se značajna buka koja se prenosi kroz konstrukciju, i u nekim slučajevima može dovesti do slabljenja same konstrukcije.

Razumevajući metode i opremu koja se koristi za sečenje betona, možete ceniti preciznost i prednosti ovog procesa, posebno u aplikacijama gde je minimalna disrupcija i glatke površine od suštinskog značaja. Dijamantsko sečenje je revolucioniralo način rukovanja betonom u građevinskim i renoviranjima projektima, čineći ga neophodnom tehnikom u industriji.

REFERENCE

Posedujemo zvanične referentne liste (potvrde) koje su dostupne poslovnim partnerima na uvid.

PREGLED SVIH REFERENCI

POTREBNA VAM JE NEKA OD NAŠIH USLUGA?

Budite slobodni da nas kontaktirate za sva pitanja