Sečenje betona podnom testerom

Betomax - Bušenje i sečenje betona

Beton je osnovni materijal u modernom građevinarstvu.

Koristi se za sve, od temelja zgrada do puteva i trotoara. Međutim, zbog svoje čvrstoće i otpornosti, sečenje betona zahteva posebnu opremu i veštine. Pravilno sečenje betona je neophodno za mnoge vrste radova, uključujući:

 • Postavljanje instalacija ispod betonskih površina (vodovodne cevi, električne instalacije)
 • Renovacije i popravke betonskih konstrukcija
 • Izgradnja i popravka puteva i trotoara
 • Kreiranje ekspansionih spojeva u betonskim pločama

Sečenje betona omogućava izvođačima radova da precizno i efikasno uklone ili modifikuju betonske strukture bez oštećenja okolnih područja.

Uloga podne testere u sečenju betonskih površina

Podna testera je specijalizovani alat koji se koristi za sečenje betonskih podova, puteva, pločnika i trotoara.

Ova vrsta testere je idealna za velike površine zbog svoje snage, preciznosti i mogućnosti da obavi posao brzo i efikasno. Podne testere koriste velike kružne dijamantske diskove, koji su sposobni da seku kroz najtvrđe materijale sa velikom preciznošću.

podna testera za secenje betona

Podna testera je često samohodna, što znači da ima sopstveni pogon, omogućavajući operaterima da je lako upravljaju i usmere tokom sečenja. Ovo je posebno korisno pri sečenju dugih pravih linija na velikim površinama, kao što su putevi ili betonske ploče.

Šta je podna testera?

Podna testera je mašina dizajnirana za horizontalno sečenje betonskih površina. Glavne karakteristike podne testere uključuju:

 • Veliki kružni dijamantski diskovi: Ovi diskovi su ključni za sečenje betona jer dijamanti, kao najtvrđi materijal, omogućavaju precizno i efikasno sečenje tvrdih betonskih površina.
 • Pogon: Podne testere često koriste dizel ili električne motore za pogon, obezbeđujući dovoljno snage za sečenje debelih i čvrstih betonskih ploča.
 • Hlađenje vodom: Većina podnih testera koristi vodeno hlađenje kako bi se smanjilo trenje i temperatura tokom sečenja, što produžava vek trajanja diskova i smanjuje stvaranje prašine.
 • Samohodni sistem: Mnoge podne testere su opremljene sistemom samohodnosti, omogućavajući jednostavno kretanje i precizno upravljanje tokom sečenja.

Veličina podnih testera može varirati u zavisnosti od specifičnih potreba projekta. Veće podne testere mogu imati diskove prečnika i do 2200 mm, što omogućava sečenje veoma debelih betonskih ploča i asfalta.

Upotreba podne testere

Sečenje betonskih podova

Sečenje betonskih podova je jedan od najčešćih zadataka u građevinskim radovima, a podna testera je alat koji se koristi za ovaj posao zbog svoje snage i preciznosti. Betonski podovi se često nalaze u industrijskim objektima, skladištima, garažama i drugim velikim građevinama gde je važno osigurati ravne i glatke površine. Sečenje betona u ovim uslovima može biti neophodno za različite svrhe, uključujući:

 • Izrada ekspansionih spojeva: Ovi spojevi su potrebni da bi se omogućilo betonu da se širi i skuplja sa promenama temperature bez pucanja.
 • Popravke i renovacije: Kada su potrebne popravke ili modifikacije na betonskim podovima, sečenje omogućava precizno uklanjanje oštećenih delova i pripremu za novu betoniranje.
 • Postavljanje instalacija: Sečenje podova je često potrebno za postavljanje novih instalacija ispod betona, kao što su vodovodne cevi, električne instalacije ili grejni sistemi.

Sečenje puteva, pločnika i trotoara

Podne testere su takođe ključne za radove na otvorenom, posebno kada je potrebno sečenje puteva, pločnika i trotoara. Ovi radovi obuhvataju:

 • Izgradnja i popravka puteva: Prilikom izgradnje novih puteva ili popravke postojećih, sečenje betonskih ili asfaltnih površina je neophodno za kreiranje pravih ivica, uklanjanje oštećenih delova i pripremu za postavljanje novih slojeva.
 • Renovacije trotoara i pločnika: Sečenje je često potrebno prilikom zamene starih ili oštećenih pločnika i trotoara, kao i za postavljanje novih instalacija ispod njih.
 • Zamena vodovodnih cevi i drugih podzemnih instalacija: Kada je potrebno zameniti ili popraviti podzemne instalacije, podna testera omogućava precizno sečenje i pristup instalacijama bez oštećenja okolnih površina.

Primene u građevinarstvu (zamena vodovodnih cevi, instalacije pod zemljom, renovacije)

Podne testere imaju široku primenu u različitim građevinskim projektima. Pored sečenja betonskih podova i puteva, ove mašine su neophodne za:

 • Zamena vodovodnih cevi: Kada su potrebne popravke ili zamena vodovodnih cevi ispod betonskih površina, podna testera omogućava precizno sečenje i uklanjanje betona kako bi se omogućio pristup cevi.
 • Instalacije pod zemljom: Postavljanje novih instalacija, kao što su električne kablove ili telekomunikacione mreže, često zahteva sečenje betona kako bi se kreirali kanali za postavljanje ovih instalacija.
 • Renovacije i izgradnja novih objekata: Prilikom renovacija starih zgrada ili izgradnje novih objekata, sečenje betona je često potrebno za prilagođavanje postojećih struktura novim planovima i zahtevima.

Kako dijamantski diskovi na podnoj testeri funkcionišu?

Dijamantski diskovi su napravljeni od metalne osnove u koju su ugrađeni dijamantski segmenti. Tokom sečenja, ovi segmenti dolaze u kontakt sa betonskom površinom i svojim ekstremno tvrdim ivicama režu kroz materijal. Proces sečenja uključuje nekoliko ključnih koraka:

 1. Priprema diska: Pre početka sečenja, dijamantski disk se postavlja na podnu testeru i pravilno učvršćuje.
 2. Pokretanje mašine: Podna testera se pokreće, a dijamantski disk počinje da se okreće velikom brzinom.
 3. Kontakt sa materijalom: Disk se spušta na betonsku površinu, a dijamantski segmenti počinju da seku kroz materijal.
 4. Hlađenje vodom: Tokom sečenja, voda se koristi za hlađenje diska, smanjujući trenje i temperaturu, što produžava vek trajanja diska i smanjuje stvaranje prašine.
 5. Kontinuirano sečenje: Proces sečenja se nastavlja dok se ne postigne željena dubina ili dužina reza, pri čemu operater pažljivo upravlja podnom testerom kako bi osigurao ravne i precizne rezove.

Dijamantsko sečenje betona je nezamenljiva tehnika u modernom građevinarstvu, omogućavajući izvođačima radova da postignu visoke standarde kvaliteta i efikasnosti u svojim projektima.

Upotreba vode prilikom sečenja

Korišćenje vode tokom sečenja betona je ključno za uspešno izvođenje ovog procesa. Podne testere, koje su opremljene dijamantskim diskovima, generišu ogromnu količinu toplote zbog trenja između diska i betonske površine. Voda igra nekoliko ključnih uloga u ovom procesu:

 • Hlađenje diska: Smanjuje temperaturu dijamantskog diska, čime se produžava njegov vek trajanja i održava njegova efikasnost. Prekomerna toplota može uzrokovati pregrevanje diska, što dovodi do bržeg habanja i potencijalnog oštećenja.
 • Smanjenje trenja: Voda pomaže u smanjenju trenja između diska i betona, omogućavajući glatko sečenje i smanjenje opterećenja na mašinu.
 • Smanjenje prašine: Voda veže čestice prašine, sprečavajući ih da se podignu u vazduh. Ovo je posebno važno za radove u zatvorenim prostorima gde ventilacija može biti ograničena.
 • Zaštita zdravlja: Smanjenje prašine i dima smanjuje rizik od respiratornih problema i drugih zdravstvenih problema kod radnika.
sečenje betona

Prednosti korišćenja podne testere

Efikasnost i brzina rada

Jedna od glavnih prednosti podne testere je njena efikasnost i brzina rada.

Zahvaljujući snažnim motorima i velikim dijamantskim diskovima, podne testere mogu brzo i precizno seći velike površine betona, što značajno smanjuje vreme potrebno za završetak projekta.

Smanjenje buke i prašine

Korišćenje vode tokom sečenja ne samo da hladi dijamantske diskove, već i značajno smanjuje količinu prašine i buke koja se stvara tokom sečenja betona. Ovo je posebno važno za radove u urbanim sredinama ili zatvorenim prostorima gde buka i prašina mogu biti problematični.

Preciznost i kvalitet sečenja

Podne testere omogućavaju visok nivo preciznosti i kvaliteta sečenja.

Dijamantski diskovi pružaju čiste, ravne i precizne rezove bez krunjenja ili oštećenja betonskih površina. Ova preciznost je neophodna za postizanje visokih standarda kvaliteta u građevinarstvu, osiguravajući da se betonske površine seku tačno prema planiranim specifikacijama.

Kombinacija ovih prednosti čini podne testere nezamenjivim alatom za sečenje betonskih površina u modernom građevinarstvu, omogućavajući izvođačima radova da efikasno i kvalitetno izvrše svoje zadatke.

podne testere za sečenje betona

Zašto izabrati Betomax za sečenje betona?

Betomax je vodeća kompanija u oblasti sečenja betona zahvaljujući svom kvalitetu usluga i posvećenosti klijentima. Razlozi zašto bi trebalo izabrati Betomax uključuju:

 • Najmodernija oprema: Koriste najsavremenije mašine i dijamantske diskove za precizno i efikasno sečenje.
 • Iskusni radnici: Tim kvalifikovanih i iskusnih profesionalaca sa preko 20 godina iskustva u industriji.
 • Garancija kvaliteta: Pružaju garanciju na sve izvedene radove, osiguravajući visoke standarde kvaliteta i zadovoljstvo klijenata.
 • Fleksibilnost i prilagodljivost: Sposobni su da odgovore na specifične zahteve klijenata i prilagode se različitim uslovima rada, bilo da je u pitanju rad na otvorenom ili u zatvorenim prostorima.

Betomax tim čine stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u sečenju betona. Njihova kvalifikacija uključuje:

 • Specijalizovana obuka: Radnici su obučeni za rad sa najmodernijim mašinama i tehnikama dijamantskog sečenja.
 • Praktično iskustvo: Sa preko 20 godina iskustva u industriji, Betomax je uspešno realizovao stotine projekata za različite klijente, uključujući preduzimače, inženjere, građevinske firme i fizička lica.
 • Bezbednost na prvom mestu: Posvećenost bezbednosti na radu i minimiziranju rizika za radnike i okolinu.

Ako vam je potrebno precizno i kvalitetno sečenje betonskih površina, Betomax je pravi izbor za vas. Kontaktirajte nas danas za besplatnu procenu i saznajte kako možemo pomoći u realizaciji vašeg projekta.

REFERENCE

Posedujemo zvanične referentne liste (potvrde) koje su dostupne poslovnim partnerima na uvid.

PREGLED SVIH REFERENCI

POTREBNA VAM JE NEKA OD NAŠIH USLUGA?

Budite slobodni da nas kontaktirate za sva pitanja